Firma Celiko powstała w 1982 roku i jest firmą z całkowicie polskim kapitałem. Od początku swojej działalności specjalizuje się i doskonali w zakresie produkcji artykułów spożywczych, w szczególności suchych koncentratów spożywczych. Rozpoczęła swoją działalność od trudnej i pionierskiej produkcji, wymagającej ostrych reżimów produkcyjnych – produkcji pełnego asortymentu żywności dietetycznej dla diet eliminacyjnych – między innymi Celiakii. |
Dalszy rozwój firmy konsekwentnie prowadził w kierunku produkcji żywności funkcjonalnej tzw. „zdrowej” – opartej na naturalnych dodatkach, którego efektem było powstanie w 1998 roku nowego działu w firmie, zajmującego się produkcją naturalnych dodatków do żywności. |
Produkcję naturalnych dodatków do żywności firma opiera na trzech liniach technologicznych: |
ciągłej linii produkcyjnej do liofilizacji warzyw i owoców; |
dziale produkcji naturalnych dodatków do żywności w formie proszków, opartym na technologii suszenia rozpyłowego; |
instalacji do granulacji ciśnieniowej proszkowych dodatków do żywności |
Produkcja odbywa się w pełni wystandaryzowanych warunkach, na nowoczesnych liniach technologicznych pod nadzorem wyspecjalizowanej kadry, co gwarantuje osiągnięcie założonych standardów technologicznych i utrzymanie ich. Odpowiedni poziom jakościowy wyrobów pozwala uzyskać konsekwentna polityka firmy w tym zakresie, której efektem było wprowadzenie i ciągłe udoskonalanie stosownych systemów jakościowych (począwszy od wprowadzenia systemu HACCP w dziale dietetycznym w 1997 roku; poprzez wprowadzenie systemów HACCP, ISO 9001 i DS. 3027 oraz zasad GMP i GHP na wszystkich zakładach produkcyjnych; aż do wprowadzenia systemu ISO 22000 w 2006 roku). |
Produkcja odbywa się na nowoczesnych liniach technologicznych pod nadzorem wyspecjalizowanej kadry, co gwarantuje osiąganie i utrzymywanie wysokiej i stabilnej jakości wyrobów. |