Koszyk

Twój koszyk jest pusty

CELIKO S.A. - ul. św. Antoniego 71, 61-359 Poznań

Pektyna - do domowych przetworów 24g

Doskonała do wyrobu naturalnych, domowych przetworów owocowych - na 2 kg owoców.

Produkt bezglutenowy

Przejdź do pełnego opisu
Cena 4,19 zł
szt.
Dostępność:
duża ilość
Czas wysyłki: 3 dni robocze

Opis

NOWOŚĆ w linii produktów żelujących Celiko - Pektyna do wyrobu domowych przetworów owocowych.

1 opakowanie - na 2 kg owoców!

Pektyna naturalnie występuje w owocach. Dzięki właściwościom żelującym i wiążącym w środowisku kwaśnym, bardzo często jest wykorzystywana do produkcji przetworów owocowych i owocowo-warzywnych tj. dżemów, galaretek, konfitur czy marmolad.

Produkt bezglutenowy (PL-064-088)

 

Sposób przygotowania dżemu (przy użyciu Pektyny Celiko):

  • Owoce dokładnie umyć i osączyć na sicie. W zależności od owocu: wypestkować, usunąć szypułki, gniazda nasienne, obrać ze skórki, a większe owoce rozdrobnić.
  • Przygotowane i odważone owoce wsypać do garnka. Dodać wodę*, 1 opakowanie Pektyny Celiko i sok z cytryny. Wymieszać. Zagotować mieszając.
  • Do gotujących się owoców wsypać cukier. Gotować min. 3 minuty mieszając, aby nie przypalić dżemu.
  • W razie potrzeby zdjąć powstałą pianę, rozlać gorący dżem do wyparzonych słoików i natychmiast je szczelnie zamknąć. Słoiki odwrócić do góry dnem na ok. 10 min.

* - cukier w połowie można zastąpić ksylitolem. W przypadku użycia mniejszej ilości cukru zaleca się dodatkową pasteryzację ok. 10 min.

Składniki do przygotowania dżemu - na opakowaniu.

Pektyna do wyrobu domowych przetworów owocowych. Produkt bezglutenowy.

Składniki: pektyny.

Może zawierać: mleko, soję i ich produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.